Торта „Малаков“

Специална, не много сложна и божествена на вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 03.10.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
30 бишкоти „Савоярди“
100 г кайсиево желе (сладко)

за блата:
60 г брашно
1 яйце
1 жълтък
100 г захар
125 г заквасена сметана
50 г орехи
60 г какао
65 мл олио
1/2 с. л. бакпулвер

за ваниловия крем:
350 мл прясно мляко
60 г захар
3 жълтъка
2 с. л. нишесте
1 ванилия
300 мл животинска сметана
1 патетче желатин

за шоколадовия крем:
150 г шоколадов кувертюр
300 мл животинска сметана
100 мл прясно мляко
1/2 пакетче желатин

за сиропиране:
150 мл вода
150 г захар
100 мл ром

за украса:
200 мл животинска сметана
150 г филирани бадеми
3 бишкоти


Начин на приготвяне:
1
Торта „Малаков“
Орехите се смилат и се смесват с останалите продукти за блата. Разбърква се с лъжица до хомогенизиране.
2
Торта „Малаков“ 2
Тестото се разпределя в силиконова форма и се пече се в загрята на 180 градуса фурна за 10–12 минути. След това се охлажда.
3
Торта „Малаков“ 3
Нишестето за крема се разтваря в малко мляко и се добавят жълтъците и захарта. В 3 с. л. вода се разтваря желатинът. Останалото мляко се кипва с ванилията. Дърпа се от котлона и се оставя 5 минути да се охлади.
4
Торта „Малаков“ 4
Налива се към жълтъците на тънка струйка, при постоянно бъркане. Всичко се слага на котлона и се вари до сгъстяване. Отстранява се от огъня и се оставя леко да се охлади.
5
Торта „Малаков“ 5
Желатинът се разтопява в микровълновата и се налива на тънка струйка към крема при постоянно бъркане. Оставя се да се охлади до стайна температура.
6
Торта „Малаков“ 6
Сметаната се разбива леко и се добавя към охладеният крем. Оставя се да престои 5–6 минути.
7
Торта „Малаков“ 7
Желатинът за шоколадовия крем се накисва в 3 с. л. вода. Млякото се кипва и с него се залива натрошеният шоколад. Бърка се до хомогенизиране.
8
Торта „Малаков“ 8
Желатинът се разтопява в микровълновата и се добавя към шоколада при постоянно разбиване с миксер. Оставя се да се охлади до стайна температура.Добавя се леко разбита сметана и се разбърква. Оставя се да предстои 5-6 минути.
9
Торта „Малаков“ 9
От водата, захарта и рома се прави сироп.
10
Торта „Малаков“ 10
Блатът се заравнява с нож и се слага във форма. Сиропира се.
11
Торта „Малаков“ 11
Желето се загрява в микровълновата и с него се намазва блатът. Отгоре се разстила шоколадовият крем.
12
Торта „Малаков“ 12
Бишкотите се сиропират леко и се подреждат върху шоколада. Разпределя се половината от ваниловия крем. Отново се слагат сиропирани бишкоти и се завършва с бял крем.
13
Торта „Малаков“ 13
Тортата се оставя за 6 часа в хладилник, за да стегне. Формата се отделя от стените внимателно с нож и се изважда.
14
Торта „Малаков“ 14
Сметаната за украсата се разбива и с част от нея се зафилва тортата. С останалата с помощта на пош се оформят розички отгоре. Бадемите се разпределят по стените и повърхността на тортата. Във всяка розичка се слага триъгълник от бишкота.
Подобни рецепти:
Коментари (20)
20.
Изпрати
лично съобщение

18.08.2015
Заради тази торта започнах да следя редовно Вашето предаване
19.
Изпрати
лично съобщение

27.08.2014
Сиропирах я с компот от кайсии,а кайсиите разпределих между блата и бишкотите!Отгоре крокант с шам фъстък!
18.
Изпрати
лично съобщение

16.08.2014
Много трудна за приготвяне, на мен лично не ми се получи така, както очаквах, но пожелавам на всички успех.
17.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2014
ще отнеме време, но ще е вкусна!
16.
Изпрати
лично съобщение

23.05.2014
уникална е
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


114 ДУШИ ОНЛАЙН
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: