Торта „Прага“

Дата: 04.02.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца
140 г захар
100 г краве масло
80 г брашно
50 г какао
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
за крема:
400 г краве масло
200 мл подсладено кондензирано мляко
4 жълтъка
1 пакетче бурбонска ванилова захар
за глазурата:
80 г черен шоколад
50 г краве масло
50 г захар
за намазване:
50 мл тъмен ром
6 с. л. кайсиев конфитюр
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Торта „Прага“Яйцата за блата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, докато побелеят.
2
Торта „Прага“ 2Прибавя се брашното, смесено с какаото и бакпулвера. Накрая се сипва разтопеното масло и се разбърква.
3
Торта „Прага“ 3Белтъците се разбиват с щипка сол. Добавя се останалата захар и се разбива, докато захарта се разтвори.
4
Торта „Прага“ 4Белтъците се прибавят на няколко пъти към сместа с жълтъци, като се бърка внимателно.
5
Торта „Прага“ 5Сместа се прехвърля във форма за кейк с подвижно дъно с диаметър 22 см, застлана с хартия за печене.
6
Торта „Прага“ 6Пече се 30 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
7
Торта „Прага“ 7След това се охлажда и се реже на три блата.
8
Торта „Прага“ 8Кондензираното мляко и жълтъците за крема се готвят на умерен огън, при постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти.
9
Торта „Прага“ 9Прехвърля се в друг съд и се охлажда в купа с лед и вода.
10
Торта „Прага“ 10Маслото се разбива с ваниловата захар, докато стане пухкаво. Добавя се на няколко пъти и сместа с жълтъци и отново се разбива.
11
Торта „Прага“ 11Маслото за глазурата се разтопява на котлона, заедно със захарта и 2 с. л. вода.
12
Торта „Прага“ 12Дърпа се от огъня и се разбърква с шоколада.
13
Торта „Прага“ 13Блатовете се подреждат един върху друг, като се напояват с ром и се мажат със загрят кайсиев конфитюр и маслен крем.
14
Торта „Прага“ 14Върху последния блат се слага само ром.
15
Торта „Прага“ 15Тортата се охлажда за 30 минути. Покрива се с шоколадовата глазура и се оставя в хладилник за 2 часа.
16
Торта „Прага“ 16Съвет: Към крема може да добавите 15 г какао.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2018
Към крема за тортата добавих и една голяма супена лъжица течен бял шоколад и едро нарязани парченца касии от компот. И тъй като нямаше какво да правя белтъците ги разбих на сняг и добавих към крема. Това придаде една страхотна пухкавост и въздушност на крема. Не полях блатовете с ром, а в малко от сока от компота добавих 3 капки есенция от ром.така ще можете да я напоите колкото искате
5.
Изпрати
лично съобщение

17.08.2018
Много е вкусна!
4.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2016
Тортата е вкусна,но ако някой иска да е по-сочна трябва да се напоят блатовете повече.
3.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2016
Ето я и моята Прага
2.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
Elka Spiridonova коментира рецептата Крем супа
Elka Spiridonova коментира рецептата Ризото с праз
Меди публикува рецептата Солен царевичен кекс
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта