Ябълков пай

Дата: 08.12.2018
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
250 г пълнозърнесто брашно
180 г пудра захар
250 г меко краве масло
2 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
за плънката:
1,6 кг микс различни ябълки
150 г кафява захар (светла)
150 мл ябълков сайдер
60 г краве масло
1 лимон
2 с. л. кленов сироп
30 мл бренди
1/2 ч. л. канела
5 шушулки кардамон
за гарниране:
175 г крем сирене
60 г печени орехи
20 мл кленов сироп
20 мл бренди
1 щипка канела
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
1
Ябълков пайЗа тестото разбийте маслото със захарта и яйцата. Добавете двата вида брашно, ванилията и бакпулвера. Увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилник да стегне.
2
Ябълков пай 2Обелете ябълките и ги нарежете на едри кубчета. Загрейте маслото. Пуснете ябълките, поръсете ги със захарта и ги карамелизирайте леко. Налейте лимоновия сок и сайдера. Поръсете с канелата, прибавете кленовия сироп, смлените семенца от шушулките кардамон. Изчакайте течността да се изпари. Сипете брендито и фламбирайте. Ако е нужно, поръсете със смлени бисквити. Охладете леко.
3
Ябълков пай 3Разделете тестото на две части. Едната част разточете и разстелете във форма за печене с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене, тестото трябва да покрива и стените. Отново приберете в хладилник, за да стегне – за 10–12 минути.
4
Ябълков пай 4Върху блата във формата сложете плънката от ябълките. Покрийте с останалото тесто – разточено на кора, с оформени дупки. Прищипете краищата, за да се затвори добре паят. Отново охладете за 20 минути.
5
Ябълков пай 5Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Изпечете пая за 45 минути.
6
Ябълков пай 5Накълцайте орехите фино, смесете ги с кленов сироп, крем сиренето, брендито и щипка канела. Нарежете охладения пай и сервирайте с ореховото сирене. Поръсете с пудра захар.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Penka Jeleva се регистрира в сайта.
TE коментира рецептата Чили кон карне
Stefka Puhaleva се регистрира в сайта.
Milena Georgieva коментира рецептата Какаов "Детски спомен"
Рози коментира рецептата Млечна баница с юфка
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта