Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи

Съвременна българска кухня - авторска рецепта
Източник: Бон Апети
Дата: 22.03.2007
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи
 
Необходими продукти:
3 картофа
10-12 с. л. разтопено масло
1/2 ч. л. сол
червен пипер, черен пипер и самардала на вкус
500-600 г карфиол
50-100 г сирене
1-2 печени чушки
зелената част на 1 стрък пресен лук
4 стръка копър
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. прясно мляко
6 яйца
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2-3 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи
Картофите се обелват и се настъргват на дълги ивици. Подправят се със сол и черен пипер.
2
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 2
Тава се покрива с намазнена хартия за печене. Върху нея се оформят големи и тънки кюфтета от настърганите картофи.
3
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 3
Кюфтетата се поливат с разтопено масло. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато станат златисти (около 10-15 минути).
4
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 4
Щом са готови, картофените кюфтета се поръсват със самардала и червен пипер.
5
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 5
Карфиолът се накъсва на розички, поставя се в гевгир над тенджера, в която има 3 пръста вода, и се сварява на пара за 20 минути, под капак.
6
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 6
Свареният карфиол се пюрира, след което се сипва в купа.
7
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 7
Към карфиола се добавят нарязаните наситно копър и лук, сипват се цеденото кисело мляко и прясното мляко.
8
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 8
Чушката се нарязва надребно и също се слага в купата. Накрая се настъргва сиренето и всичко се смесва добре.
9
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 9
В тенджера се налива вода, подправя се със сол, ябълков оцет, черен пипер и дафинов лист и се кипва. Щом водата заври, яйцата се чупят и едно по едно се слагат в нея. Забулват се за около 3-4 минути.
10
Забулени яйца с пюре от карфиол и крокан от картофи 10
Ястието се сервира, като пюрето от карфиол се оформя с помощта на метален пръстен, върху него се поставя едно забулено яйце и отстрани се гарнира с крокан от картофи.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: