Забулени яйца със сос от печени домати

Великолепно лятно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 21.06.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
12 яйца
8 филийки хляб за тостер
100 г краве масло
2 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 кг домати
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
1 морков
200 мл зеленчуков бульон
60 мл зехтин (студено пресован)
1 дафинов лист
2 с. л. тъмен балсамов оцет
2 с. л. мед
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Забулени яйца със сос от печени домати
Всеки домат се реже на 8 лодки и се почиства от семките. Подреждат се в тава, заливат се с половината от зехтина и меда, посоляват се и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до карамелизиране – около 25 минути.
2
Забулени яйца със сос от печени домати 2
Морковът, лукът и целината се белят и се режат на ситно. Запържват се в останалия зехтин, до карамелизиране.
3
Забулени яйца със сос от печени домати 3
Зеленчуците се деглазират с оцета и се налива бульонът. Добавят се печените домати и дафиновият лист. Сосът се овкусява с ригана, сол и черен пипер и се вари на слаб огън, докато се сгъсти.
4
Забулени яйца със сос от печени домати 4
След това дафиновият лист се отстранява, а сосът се пасира.
5
Забулени яйца със сос от печени домати 5
Четири от яйцата се разбиват със сол и черен пипер.
6
Забулени яйца със сос от печени домати 6
Филийките се потапят в разбитите яйца и се пържат в маслото от двете страни до златисто.
7
Забулени яйца със сос от печени домати 7
Останалите яйца се пошират - забулват в смесена с оцета вода, под точката на кипене.
8
Забулени яйца със сос от печени домати 8
Яйцата се сервират върху хляба, полети с доматен сос.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

31.07.2017
Просто и вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
Александра Герасимова се регистрира в сайта.
zenata коментира рецептата Торта с бадеми и кайсии
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: