Кисел януари


0
64537

Декември и януари са месеците, през които консумирането на кисело зеле се превръща в съревнование – то не са сармички, джолани, капами, чорби с участие на зелев сок, салата с червен пипер... Какво ли не може да се промъкне на трапезата, без излишък на класика и въображение. И колкото и да си мислим, че киселото зеле си е запазена българска марка, това съвсем не е така.  

Поглед към историята
Още работниците, построили Китайската стена, са си хапвали кисело зеле, само че техният вариант е „вкисвал” в оризово вино. Приблизително хилядолетие по-късно Чингис хан оплячкосва Китай и между трофеите му е и киселото зеле, което впоследствие с експанзията на Монголската империя стига и до Европа. Жителите на стария континент решават, че може да минат и без да разхищават виното и започват продукцията на кисело зеле със сол.
Германците особено охотно прегръщат кулинарната придобивка и в днешно време в Западния свят най-често ще чуете думата Sauerkraut, което чисто и просто си означава кисело зеле, само че на немски, пък и като цяло туршиената вариация е свързвана най-често с Германия. По време на Втората световна война американците дори презрително наричат германците krauts заради киселото зеле, което си хапвали войниците на фюрера. Всъщност се смята, че това прозвище е възникнало и по-рано, още през 18. век, когато немските моряци консумирали кисело зеле в големи количества по време на плаванията, тъй като високото съдържание на витамин С предпазвало от скорбут. Съответно англичаните носели титлата limeys – лимончовци, тъй като предпочитали лимони за същата цел, но противно на общоприетите заблуди, евтините лимони, които ползва британската флота по това време, съдържат много по-малко витамин С от киселото зеле. Не е изненадващо при това положение, че легендарният капитан Кук и моряците му разчитали на 6 тона кисело зеле по време на едно от плаванията си.

Приложение в кухнята
Едва ли е нужно да обясняваме приложението на киселото зеле – та кой не обича сармите, салатите, супите и месата със зеле? Общо взето, традиционната у нас манджа можем да срещнем дори и в Америка, особено в районите, заселени от т.нар. пенсилвански холандци. В Щатите е популярен сандвичът Reuben, който се състои от ръжен хляб, пастърма, sauerkraut, швейцарско сирене и сос „Хиляда острова”, а в крайна сметка и прост хотдог с притурка от кисело зеле върши работа. Choucroute и crauti пък наричат „деликатеса” съответно в Елзас и Италия, където също не отказват манджа с кисело зеленце.
За съжаление в последните години добрата българска традиция за домашно приготвяне на кисело зеле отмира, тъй като се оказва по на сметка купуването му от супермаркета, отколкото подреждането в бидони, соленето и претакането. Жалко, защото естествено, че не можем и да говорим за сравнение между вкусовите и хранителни качества на домашното и купешкото зеле.

А на всичкото отгоре и полезно
Може би някои ще се изненадат, ако кажем, че киселото зеле всъщност е една здравословна храна и благотворните му ефекти върху човешкия организъм не се ограничават само в случаите на алкохолни злоупотреби. Както вече споменахме, то е отличен източник на витамин С през зимата, а освен това и на лактобактерии, които са дори повече, отколкото в киселото мляко. Тъй че всички имаме допълнителен стимул да си хапваме сарми и манджи със зеле.

Pinterest
Коментари (0)



117 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта