Баклава на лалета

Нетрадиционен и атрактивен вариант на този любим десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 16.12.2011
Баклава на лалета
 
Необходими продукти:
1/2 пакет точени кори
1/2 ч. ч. печен шамфъстък
1/2 ч. ч. печени орехи
1/2 ч. ч. печени бадеми
3 с. л. захар
кората от 1 лимон
кората от 1 портокал
3 с. л. краве масло
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. джинджифил
1 щипка сол
масло за намазване на корите

за сиропа:
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. мед
сокът от 1 портокал
сокът от 1 лимон
1 ч. ч. вода


Начин на приготвяне:
1
Баклава на лалета

Ядките се смесват в блендер, смилат се и се слагат в купа.


2
Баклава на лалета 2

Слагат се разтопеното масло и захарта.


3
Баклава на лалета 3

Настъргават се кората от лимон и портокал и се поръсват канелата, джинджифила и солта. Разбърква се добре.


4
Баклава на лалета 4

Взимат се 4 от корите, режат се на три правоъгълника и после всеки се разделя надве. Получените квадрати се мажат с масло и се слагат по 4 един върху друг, под формата на ветрило.


5
Баклава на лалета 5

Всяко ветрило се слага в алуминиева формичка и се притиска добре към стените й. Във всяка кошничка се слага по 1 лъжица от сместа с ядките. Пекат се за около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

 


6
Баклава на лалета 6

В касерола се налива водата и се прибавят захарта, меда, сока от портокала и след това от лимона. Когато кипне, огънят се намалява и се оставя сиропът да се сгъсти.


7
Баклава на лалета 7

Когато кошничките изстинат, се налива по 1 ч. л. от топлия сироп във всяка от тях. Щом го попият, се слага по още една лъжица.


8
Баклава на лалета 8

Преди поднасяне баклавата трябва да престои поне 5 часа на студено.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
трябва да се сложи вода в тавата?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: