Гъбени кюфтета с морковен сос

Дата: 07.05.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг печурки
200 г ориз
2 яйца (размер L)
2 връзки пресен лук
4 с. л. зехтин
4 с. л. светъл соев сос
6 с. л. галета
1/4 връзка мащерка
2–3 с. л. брашно за миенето на гъбите
зехтин за поливане
за соса:
400 г кисело мляко
2 големи моркова
3 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Гъбени кюфтета с морковен сос
Гъбите се поставят в цедка, посипват се с брашно, и се измиват под течаща вода.  Наситняват се заедно с пънчетата.

 


2
Гъбени кюфтета с морковен сос 2
Лукът се измива и се нарязва не много наситно.

 


3
Гъбени кюфтета с морковен сос 3
Оризът се сварява във 1,5 л вода и се измива под течаща студена вода.

 


4
Гъбени кюфтета с морковен сос 4
В тиган се сгорещява зехтинът и в него се запържва лукът, на умерен огън. След това се прибавят печурките – на няколко пъти. Когато намалят обема си и течността се изпари, се сипва соевият сос.

 


5
Гъбени кюфтета с морковен сос 5
Разбърква се и сместа се пресипва в голяма купа. Прибавят се оризът, наситнените листенца мащерка, яйцата и се разбърква добре. Поръсва се галетата и отново се разбърква.  

 


6
Гъбени кюфтета с морковен сос 6
Кюфтета се оформят с помощта на ринг в тава с пергаментова хартия. Заливат се с малко зехтин. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за 20 минути.

 


7
Гъбени кюфтета с морковен сос 7
Морковите се обелват и се настъргват на ситно ренде. Чесънът се нарязва наситно. В тиган се сгорещява зехтинът и се сипва чесънът. Разбърква се, прибавят се морковите, пържат се 3–4 минути и се изваждат.

 


8
Гъбени кюфтета с морковен сос 8
В купа се смесват киселото мляко, запържените моркови и чесън, сол, черен пипер и листенца мащерка.  

 


9
Гъбени кюфтета с морковен сос 9
Кюфтетата се поднасят със соса и по желание се гарнират с листенца мащерка.


 




Съвет: От тези продукти излизат 12 кюфтета, предвидени са по 3 в порция.


Подобни рецепти:
Коментари (15)
15.
Изпрати
лично съобщение

10.07.2015
Много добро попадение! По отделно кюфтетата и соса са вкусни. Но заедно са изключително добра комбинация! И аз пак нямам снимка. :( Както пише и по-долу, вкусът напомня на дробсарма. Не мога да излъжа месоядци, че не е дробсарма, но вкусът е превъзходен! :)
14.
Изпрати
лично съобщение

02.04.2015
с толкова вегетарианци около мен :) тези кюфтенцата ми решават проблем :)
13.
Изпрати
лично съобщение

19.11.2014
Страхотно вкусно! Никой не позна, че няма месо и като казах не ми повярваха:) И соса е уникален!
12.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2014
да
11.
Изпрати
лично съобщение

24.07.2014
много се хареса на моето семейство мерси за рецептата
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


158 ДУШИ ОНЛАЙН
Boychev Bobito се регистрира в сайта.
Malina Valkova се регистрира в сайта.
Svilena Dimitrova се регистрира в сайта.
Milena Hubenova коментира рецептата Сладки с тиква и стафиди
Milena Hubenova се регистрира в сайта.
Jah Nikolov коментира рецептата Ягодов релиш
Jah Nikolov се регистрира в сайта.
Preslava Tsoneva се регистрира в сайта.
Петя Генева се регистрира в сайта.
Reni Khan коментира рецептата Свински пържоли на тиган
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта