Хлебчета с мляко

Дата: 19.01.2012
Източник: Бон Апети
Хлебчета с мляко
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
24 г прясна мая
600 мл прясно мляко
100 мл зехтин
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
мазнина за тавата
3–4 листа пресен босилек
3–4 листа пресен риган
листенцата от 1 стрък мащерка
 

Начин на приготвяне:
1
Хлебчета с мляко
Маята се разтваря в затопленото мляко и се прибавят захарта, солта и зехтинът. Разбърква се и се слага в брашното.


2
Хлебчета с мляко 2
Омесва се меко тесто, което се покрива с фолио и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си (около 1 час).


3
Хлебчета с мляко 3
След това се разделя на 2 топки. От едната се приготвя билково хлебче като в тестото се прибавят наситнените мащерка, риган и босилек.


4
Хлебчета с мляко 4
Всяка топка се разделя на 10 по-малки.

5
Хлебчета с мляко 5
Подреждат се в намазнена тава и отгоре се правят по два леки разреза. Хлебчетата се поръсват с брашно, за да не хващат кора, и отново се оставят да втасат.


6
Хлебчета с мляко 6
Пекат се в загрята на 250 градуса фурна за 2 минути и после още 10 минути на 230 градуса.


 




Съвети: Сложете  тавичка с вода във фурната, за да се отделя влага и хлебчетата да станат по-хубави.

Ако искате хлебчетата да са по-малки от нашите, просто оформете по-малки топки.



Подобни рецепти:
Коментари (18)
18.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2015
Много ми харесаха хлебчетата :) Малко ми останаха сурови отдолу заради тавичката с водата. Следващия път ще я оставя само за 2-3 минути.
17.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2015
Обърках при печенето и хлебчетата станаха отвън корави,а вътрешността беше глетава. Надявам се следващия опит да е успешен!
16.
Изпрати
лично съобщение

24.01.2014
Прекрасна, бърза и лесна рецепта! Замесих тестото в хлебопекарна и го оставих да втасва там (общо час и половина), като вместо прясна мая ползвах инстантна (количеството е 1 1/2 ч.л.). След оформянето на хлебчетата изчаках само около 15 минути преди да започна да ги пека. Последвах съвета за поставяне на тавичка с вода във фурната и резултатът беше превъзходен - дъхави и меки хлебчета. Стават обаче доста големи, така че следващия път ще оформя повече на брой и по-малки топчета.
15.
Изпрати
лично съобщение

12.10.2013
Често ги приготвям ! В къщи много ги обичат
14.
Изпрати
лично съобщение

27.08.2013
Много пъти ги правя, винаги стават страхотни!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта