Маринован октопод с лимоново масло

Дата: 08.07.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 октопод (1,5–2 кг)
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 с. л. черен пипер на зърна
1 с. л. морска сол
за маринатата:
200 мл зехтин „Екстра върджин“
200 мл червен винен оцет
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 стръка мащерка
1 с. л. риган
1 ч. л. черен пипер
за ароматното масло:
125 г краве масло
200 мл бяло вино
1 глава лук шалот
1/2 лимон
1/3 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
за сервиране:
2 багети
 

Начин на приготвяне:
1
Маринован октопод с лимоново маслоОктоподът се почиства и се измива. Вари се във вода за 1 – 1,5 часа, заедно с нарязания натънко чесън, черния пипер, солта и дафиновите листа.
2
Маринован октопод с лимоново масло 2Свареният октопод се изважда и се нарязва на парчета.
3
Маринован октопод с лимоново масло 3Лукът и чесънът се наситняват и се смесват с оцета, ригана, сол, черен пипер и наситнената мащерка. Налива се зехтинът и се разбърква.
4
Маринован октопод с лимоново масло 4Октоподът се залива с получената смес и се оставя да се маринова една нощ.
5
Маринован октопод с лимоново масло 5Лукът за ароматното масло се наситнява и се слага в касерола. Налива се виното и се готви, докато лукът омекне, а виното се редуцира.
6
Маринован октопод с лимоново масло 6Дърпа се от котлона и малко по малко се добавя маслото, нарязано на кубчета. Прибавят се наситненият копър, настърганата лимонова кора и лимоновият сок. Овкусява се със сол и черен пипер.
7
Маринован октопод с лимоново масло 7Октоподът се сервира с препечени филийки и ароматното масло.



Съвет: Пробвайте, дали октоподът е сварен с вилица – когато вилицата влиза в месото без усилие, но месото не е преварено, значи е октоподът готов.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
Jolly сготви Меденки
Светлозар се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта