Пълнен лук с телешка кайма и ориз

Източник: Бон Апети
Дата: 10.02.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1/2 буркан стерилизирани домати
1 кубче пилешки бульон
2 с. л. олио
1 ч. л. чубрица
4 големи глави лук (1 кг)
150-200 г телешка кайма
1/3 от сърцевината на лука за каймата
1 к. ч. ориз
1 кубче пилешки бульон със зеленчуци
1/2 ч. л. мащерка
1-2 щипки индийско орехче
50 г кашкавал
1 филия хляб
7-8 стръка магданоз
1/2 ч. л. сол
50 г орехови ядки
2 печени чушки
2/3 от сърцевината на лука за соса


Начин на приготвяне:
1
Пълнен лук с телешка кайма и ориз
Лукът се почиства от обелките и горната част на луковиците се отрязва. Измиват се добре, поставят се в тенджера, заливат се с вряла вода, посоляват се и се варят 10 минути.
2
Пълнен лук с телешка кайма и ориз 2
Свареният лук се охлажда със студена вода и сърцевината му се изважда с лъжичка. 1/3 от нея се нарязва наситно, останалото се запазва за соса. Луковиците се поставят в подходящи купички.
3
Пълнен лук с телешка кайма и ориз 3
Оризът се сварява в 2 к. ч. вода. Стрива се бульонът и тенджерата се оставя на котлона, докато оризът поеме водата.
4
Пълнен лук с телешка кайма и ориз 4
Добавят се наситненият лук и каймата. Запържва се, като се бърка, така че каймата да стане на трохи. Подправя се с мащерка и индийско орехче. Продуктите за коричката се смилат в блендер.
5
Пълнен лук с телешка кайма и ориз 5
Плънката се разпределя в луковиците, без да се пълнят до горе. Поставят се в тава, в която има един пръст вода, и се поръсват обилно с хлебната смес. Пекат се около 40 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
6
Пълнен лук с телешка кайма и ориз 6
Сърцевината на луковиците се запържва за около 1 минута в предварително загрятото олио. Добавят се нарязаните наедро печени чушки, доматите, стритият бульон и ореховите ядки. Ври 10-15 минути, след това се подправя с чубрица.
7
Пълнен лук с телешка кайма и ориз 7
Готовият сос се пюрира и се претрива през цедка. Поднася се към всяка порция пълнен лук.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: