Шахматни сладки

Дата: 13.12.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г брашно
3 яйца (размер М)
140 г захар
250 г краве масло
3 с. л. какао
2 с. л. тъмен ром
2 ванилии
1 щипка сол
1 ч. л. канела
1 белтък за намазване
брашно за плота
 

Начин на приготвяне:
1
Шахматни сладки
Маслото, захарта и ванилията се разбиват с миксер, докато се получи светъл крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като продължава да се разбива.

 


2
Шахматни сладки 2
В брашното се прибавя щипка сол, изсипва се на два пъти в яйчено-маслената смес, като продължава да се разбива.

 


3
Шахматни сладки 3
После с ръце се замесва тесто.

 


4
Шахматни сладки 4
Тестото се разделя на 2 части. Едната половина се овкусява с рома, канелата и какаото – трябва да стане тъмна на цвят. Двете половини тесто се завиват във фолио и се оставят за 1 час в хладилник. После от тях се отделя по една четвърт, която се връща в хладилника.

 

 


5
Шахматни сладки 5
От останалото светло и тъмно тесто се правят по 4 фитила с диаметър 1 см. След това се с нож се притискат (линийка, сатър) така, че да се получи квадратен профил.

 

 


6
Шахматни сладки 6
Заделеното в хладилника тесто се разточва на 2 правоългълника (светъл и тъмен) с дължината на фитилите. Намазват се с леко разбит белтък, за да могат да залепнат по-добре фитилите.

 


7
Шахматни сладки 7
Фитилите също се намазват с разбит белтък. Върху всеки от правоъгълниците шахматно се подреждат по 4 фитила – 2 бели и 2 тъмни. Притискат се, след което се завиват с тестото, с помощта на хартията. Оставят се за 30 минути в хладилника, за да стегнат.

 


8
Шахматни сладки 8
Тавата на фурната се покрива със силиконов килим или хартия за печене. Фурната се загрява на 160 градуса с включен вентилатор. Двете оформени теста се нарязват на парчета с дебелина от половин сантиметър. Бисквитите се подреждат една до друга в тавата (това количество пълни 2 тави). Пекат се 15 минути, или докато леко придобият загар.

 


9
Шахматни сладки 9
Оставят се да се изстудят, а най-вкусни са след 2 дни, ако се съхраняват в кутия. Издържат няколко седмици.


 


 


Съвет: От тези продукти излизат 30 сладки, предвидени са по 3 в порция.

 


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

09.04.2015
:)
5.
Изпрати
лично съобщение

17.07.2014
голямо хвалене падна за тези сладки- свършиха за нула време. Страхотни са!
4.
Изпрати
лично съобщение

10.02.2014
прекрасна рецепта
3.
Изпрати
лично съобщение

21.01.2014
много ми хареса рецептата.направих ги но не ми се получиха квадратни,а малко правоъгълни,но бяха много вкусни.
2.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Чудесни сладки за коледа.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
Кремена коментира рецептата „Вита“ торта
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта