Великденски пай

Източник: Бон Апети
Дата: 31.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
5 ч. ч. брашно за козунаци
3 яйца
1/3 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
24 г жива мая
2 с. л. краве масло
1 ч. л. сол
1 ванилия
кората от 1 лимон
краве масло за намазване на формата

за плънката:
200 г сирене „Рикота“
1/4 ч. ч. захар
1 яйце
1 ванилия
100 г стафиди
50 мл ром
1 яйце за намазване

Бон Апети препоръчва:
П
 

Начин на приготвяне:
1
Великденски пай

Млякото се затопля и в него се разтварят захарта и маята. Оставя се да шупне. В купа се смесват брашното, солта, ванилията и настърганата кора от лимон. Сипва се втасалата мая.

 


2
Великденски пай 2

Добавят се яйцата и маслото оставено на стайна температура, или разтопено в микровълнова фурна. Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.

 


3
Великденски пай 3

После се разделя на две части.

 


4
Великденски пай 4

По малката се разточва и се поставя във намазана с масло форма за печене с махащо се дъно.

 


5
Великденски пай 5

Останалото тесто се разделя на 3 парчета. Оформят се фитили и се сплитат на плитка.

 


6
Великденски пай 6

Те се поставя във формата. Като се завива в кръг, до стената на съда. Оставя се за 30 минути.

 


7
Великденски пай 7

Стафидите се накисват в рома. След като омекнат се отцеждат.

 


8
Великденски пай 8

Рикотата се разбърква със захарта и яйцето с вилица. Добавят се стафидите и ванилията.

 


9
Великденски пай 9

Тестото се намазва с разбито с малко вода яйце и след това в средата се изсипва плънката. Пече се за 5 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това температурата се намалява на 130, с вентилатор и се пече още 1 час.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
това стана много хубаво,аз го направих без плънката,станаха много хубави козунаци :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: