Египетска торта

Дата: 07.11.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блатовете:
120 г печени цели лешници (без сол)
6 белтъка
6 с. л. захар
2 с. л. брашно
1 щипка сол
за ваниловия крем:
8 жълтъка
450 мл прясно мляко
170 г краве масло (меко)
160 г захар
2 с. л. царевично нишесте
1 шушулка ванилия
за сметановия крем:
250 мл животинска сметана
240 г захар
160 г печени белени лешници (без сол)

Начин на приготвяне:
1
Египетска тортаБелтъците се разбиват с щипка сол на пяна. Добавя се захарта и се разбиват с миксер на сняг.
2
Египетска торта 2Към тях се прибавят накълцаните лешници и брашното.
3
Египетска торта 3Сместа се разпределя в 3 форми за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 10–12 минути. Охлаждат се.
4
Египетска торта 4Малка част от млякото за ваниловия крем се заделя, а останалото се загрява със захарта и разделената на две шушулка ванилия.
5
Египетска торта 5Жълтъците се разбъркват със заделеното студеното мляко и с нишестето. Към тях малко по малко се налива топлото мляко. Сместа се вари на умерен огън, докато се сгъсти. Шушулките от ванилията се отстраняват, а кремът се охлажда.
6
Египетска торта 6Около 40 г от захарта за сметановия крем се заделят, а останалата се карамелизира на умерен огън.
7
Египетска торта 7Готовият карамел се излива върху силиконов килим и се оставя да се охлади.
8
Египетска торта 8Сметаната се разбива с останалата захар, докато стане пухкава.
9
Египетска торта 9Карамелът и ядките се натрошават с точилка. Част от тях се заделя за украса.
10
Египетска торта 10Разбитата сметана се разбърква с останалите ядки и карамел.
11
Египетска торта 11Ваниловият крем се разбива с миксер и малко по малко се добавя маслото.
12
Египетска торта 12Тортата се сглобява върху основа с помощта на пръстен, като се редят блат, ванилов крем, сметанов крем, отново блат и така, докато свършат продуктите.
13
Египетска торта 13Завършва се със сметанов крем. Тортата се оставя в хладилник поне за 4 часа.
14
Египетска торта 14След това се поръсва със заделените ядки и карамел и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2018
Трябва доста повече нишесте да се сложи, за да се сгъсти ваниловия крем или много много дълго време да се вари. Аз го държах на котлона сигурно повече от половин час с непрекъснато бъркане, но въпреки това остана сравнително течен. Мислех, че като сложа маслото ще се стегне, но ... тортата ми стана течна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


160 ДУШИ ОНЛАЙН
Eli Makaridze се регистрира в сайта.
Зорница Кемерова се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Мъфини със сирена и шунка
Татяна коментира рецептата Хумус от моркови
Petar Irinkin се регистрира в сайта.
Bozhidara-Maria Opanska коментира рецептата Баница със спанак
Raia Vitkova се регистрира в сайта.
katerina се регистрира в сайта.
sunysp се регистрира в сайта.
Албена Желязкова коментира рецептата Сладкиш Агнеса
Албена Желязкова се регистрира в сайта.
Svetla Kirilova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта