Кълбенца от телешка кайма

Интригуващо ръкоделие
Източник: Звездица
ТИТЛА: Готвач
Дата: 04.11.2017
Кълбенца от телешка кайма
Кълбенца от телешка кайма
Кълбенца от телешка кайма
Кълбенца от телешка кайма
 
Необходими продукти:
300 г бутертесто
500 г телешка кайма
1 средно голяма глава лук
2 дребни скилидки чесън
1 яйце
1 жълтък (за намазване)
40 г сирене „Пекорино Романо“
1/2 ч. л. нигела (черен кимион)
1/2 ч. л. риган
1/2 ч. л. червен пипер
1/3 връзка магданоз
20 г сусам (за поръсване)
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Бутертестото се размразява на стайна температура.
2
Лукът и чесънът се смилат в чопър.
3
Каймата се омесва добре с яйцето, лука, чесъна и подправките и се оставя да престои в хладилник за 1 час.
4
От сместа се оформят топчици – не много големи, но не и много малки (примерно около 4 см в диаметър, или по-просто – 1 препълнена с. л. с голям връх).
5
Поръсват се с настърганото сирене.
6
Размразеното тесто се разточва на тънък пласт по дължина и се нарязва на дълги, тънки лентички с ширина от 0,8 см.
7
Около топчетата от кайма се завиват лентичките от бутертестото – така, сякаш се навиват конци на кълбо. Кълбенцата се поставят в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с разбития с няколко капки вода жълтък и се посипват със сусам.
8
Кълбенцата се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност на каймата и получаване на златиста коричка на тестото – около 40 минути.

9
Сервират се с картофки уеджис или със зеленчукова салата, а защо не и с двете.


Съвет:
Ако сте имали неблагоразумието да купите готова кайма, облагородена с вода, то може да добавите 1 филия хляб, смляна на трохи, за да се поеме излишната течност.

Съвет:
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: