Мусака от тиквички и спанак

С пролетен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 13.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг тиквички
200 г спанак (почистен)
2 домата
2 скилидки чесън
200 мл прясно мляко
70 мл олио
140 г бисерен ориз
60 г краве масло
3 яйца
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване

за гарниране:
400 г гъсто кисело мляко
1 скилидка чесън
1 връзка копър
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Мусака от тиквички и спанак
Оризът се измива добре и се отцежда.
2
Мусака от тиквички и спанак 2
Доматите се цепват на кръст, потапят се във вряща вода за секунди, шокират се в леденостудена вода, обелват се и се нарязват на малки кубчета.
3
Мусака от тиквички и спанак 3
Маслото се загрява и в него се сотират наситнените чесън и спанак. Сипва се оризът, запържва се, докато стане стъклен.
4
Мусака от тиквички и спанак 4
След това се прибавят кубчетата домати. Овкусява се със сол и черен пипер.
5
Мусака от тиквички и спанак 5
Тиквичките се режат на кръгчета, посоляват се и се овалват в брашно.
6
Мусака от тиквички и спанак 6
Пържат се на няколко пъти в олиото.
7
Мусака от тиквички и спанак 7
Тиквичките и оризът се редят в тава на пластове, като най-отгоре се слагат тиквички.
8
Мусака от тиквички и спанак 8
Яйцата се разбиват, прибавя се прясното мляко и малко сол, отново се разбива и се излива в тавата.
9
Мусака от тиквички и спанак 9
Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Преди да се нареже, се оставя леко да се охлади.
10
Мусака от тиквички и спанак 10
Листенцата копър, скилидката чесън и 100 г от киселото мляко се пасират и се посоляват. Смесват се с останалото мляко и сосът се разбърква. Мусаката се сервира със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

29.08.2021
Страхотна вегетарианска мусака! Ще остане любима рецепта, въпреки че наистина отнема време.
10.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2020
Направих мусаката. Тиквичките обаче не пържих а запекох на фурна и вместо ориз използвах булгур. Получи се чудесно, а в комбинацията с млечен сос е просто върхът. Свежо, леко, напомня за лято.
9.
Изпрати
лично съобщение

15.07.2019
Много ни хареса особено в комбинация с чеснов млечен сос. Тиквичките ги изпекох на грил тиган.
8.
Изпрати
лично съобщение

06.04.2019
Пърженето на тиквичките отдължи времето за готвене. Другия път ще ги изпека на фурна. Комбинацията много интересна и вкусна.
7.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2019
не стана бързо, но се надявах на ястие, което ще създаде уют, така че не съжалявам, че се заех с това.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: