Октопод (варене и почистване)

Източник: Бон Апети
Дата: 25.03.2010
Октопод (варене и почистване)
 
Необходими продукти:
800 г октопод
200 мл кока-кола
30 мл зехтин
2 дафинови листа
4 зърна бахар
1 с. л. морска сол


Начин на приготвяне:
1
Октопод (варене и почистване)
Октоподът се измива добре с ледена вода и се поставя в тенджера с кока-колата, зехтина, дафиновите листа, бахара и солта. Доливат се 3 л студена вода и се оставя да ври около 2 часа. Може да се познае дали октоподът е сварен, като при натиск с пръст е еластична само вътрешността на месото.
2
Октопод (варене и почистване) 2
След сваряването с нож се отделят главата и вътрешната част. Там, където се намира окото, има израстък, наподобяващ клюнче – той също се отстранява. Главата се разполовява, почиства се добре и може да се консумира заедно с останалото месо.

Съвет:
Октоподът се отцежда и според предпочитанията може да се консумира студен (маринован) или запечен на скара със зехтин и риган.

Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2014
Здравеите приятели, живея в зона в която е типично ястие октопода и мога да добавя за да проверите, че е готоф просто трябва да се пробие с клечка за заби без затруднение. И ако ви интересуват още начини за приготвянето му, отбележете го в коментар, с радост ще отговоря!
4.
Изпрати
лично съобщение

25.06.2014
Периодично, докато се вари пробождаме с вилица. Когато започне да влиза лесно - ориентирайте се към изваждане и потапяне в студена вода ;)
3.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2014
Благодарим за споделената информация, Митко. Винаги сме отворени за полезни новости и съвети в кухнята ... :)
2.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2014
За почистването му се отстраняват очите и устата преди варене също и съдържанието на главата, за предпочитане е да се вари без частите които няма да се консумират! след като истине се запазва в хладилника до 4 дни и за повече в фризера. От октопода се правят баници добавя се в супи от риби и раци...но предимно нарязан на колелца и затоплен в вряла вода, отцеден и сервиран в дървен поднос поръсен с морска сол, червен лют пипер и зехтин или сънчогледово олио.
1.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2014
С кока кола не го бях приготвял досега но със всеки ден се научава по нешто.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


100 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: