Пълнозърнеста содена питка

Дата: 24.12.2012
Източник: Бон Апети
Пълнозърнеста содена питка
 
Необходими продукти:
2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
1 ч. ч. бяло брашно
1 ч. л. сода за хляб
2 с. л. лимонов сок
1 с. л. мед
1 ч. л. сол
сусам за поръсване
зехтин за намазване
брашно за месене
 

Начин на приготвяне:
1
Пълнозърнеста содена питка
В купа се смесват пълнозърнестото и бялото брашно, солта, медът, лимоновият сок и содата за хляб.

 


2
Пълнозърнеста содена питка 2
С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто, ако е необходимо се долива още малко вода. Тестото се поставя в чиста купа намазана със зехтин, покрива се с пластик и се оставя да почине 15 минути.

 


3
Пълнозърнеста содена питка 3
Разделя се на две части - една голяма и една малка. От голямата се оформя топка, а от малката два фитила.

 


4
Пълнозърнеста содена питка 4
Те се усукват, така че да се получи плитка. След това се прехлупват още веднъж и отново се усукват.

 


5
Пълнозърнеста содена питка 5
Плитката се увива около голямата тестена топка в тавата.

 


6
Пълнозърнеста содена питка 6
Питката се намазва със зехтин, поръсва се със сусам, а в средата с помощта на нож се оформя кръст. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

26.12.2018
Честито Рождество! За първи път правя содена питка и съм много впечатлена както от резултата, така и от вкуса. Съпругът ми не можеше да ѝ устои! Изключително лесна за приготвяне и прекрасна на вкус! Благодаря ви!
6.
Изпрати
лично съобщение

24.01.2017
И при мен водата дойде малко, но става изключително вкусна. Като човек, който не обича содени питки (заради аромата на сода) , бях много приятно изненадана. Правя я вече няколко пъти, включително и във вариант на хляб. Чудесна е!
5.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2016
Тази питка я правя всяка година на Бъдни Вечер.
4.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2014
Водата ми дойде малко, сложих 300 мл. Сусама целият изпада при разчупването на питката, но иначе много вкусна питка!
3.
Изпрати
лично съобщение

09.12.2014
Миналата година за бъдни вечер направих такава. Тази година ще повторя.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Stefan Zlatev се регистрира в сайта.
Антония коментира рецептата Лазаня на рулца
Yana Ivanova се регистрира в сайта.
Plamena Petkova се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Черешов чийзкейк
Zdravko Uzunov се регистрира в сайта.
tony се регистрира в сайта.
Nathalie Marcenkova коментира рецептата Класически таратор
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта