Пролетен овчарски пай

Ароматно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 10.05.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешки бут
600 мл телешки бульон
80 мл зехтин
200 г замразен грах
4 скилидки чесън
2 глави лук
1 морков
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
2 с. л. доматен концентрат
1 с. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус

за картофеното пюре:
1,2 кг картофи
150 мл прясно мляко
250 г спанак (почистен)
150 г кашкавал от овче мляко
80 г краве масло
1 връзка пресен лук
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пролетен овчарски пай
Агнешкият бут се обезкостява и се накълцва на много малки парченца. Запържва се в сгорещения зехтин, докато течността се изпари, а месото стане златисто.
2
Пролетен овчарски пай 2
Лукът, морковът, чесънът, розмаринът и мащерката се наситняват.
3
Пролетен овчарски пай 3
Лукът и морковът се прибавят към месото и се посолява.
4
Пролетен овчарски пай 4
Щом и те се позапържат, се прибавят чесънът, розмаринът и мащерката.
5
Пролетен овчарски пай 5
Слагат се доматеният концентрат, горчицата и дафиновият лист. Налива се бульонът, посолява се и се готви под капак на слаб огън около 2 часа, докато месото омекне.
6
Пролетен овчарски пай 6
Дафиновият лист се отстранява, а към рагуто се прибавя грахът и се разбърква.
7
Пролетен овчарски пай 7
Картофите се белят и се нарязват на едро, варят се в подсолена вода, докато омекнат.
8
Пролетен овчарски пай 8
Спанакът и лукът се наситняват и се запържват в загрятото масло.
9
Пролетен овчарски пай 9
Овкусяват се със сол и индийско орехче и се смесват с пюрираните картофи. Налива се прясното мляко, добавя се настърганият кашкавал, подправя се със сол и черен пипер на вкус.
10
Пролетен овчарски пай 10
В тава се поставя агнешкото рагу, върху него се разпределя картофеното пюре.
11
Пролетен овчарски пай 11
Пече се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се 20 минути и се нарязва.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2018
Овчарският пай явно и с агнешко става вкусен. Като никога ми отне по-малко време за готвене от указаното (обикновено ми трябва двойно повече). Сигурно месото ми е било по-малко :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


102 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: