Супа от целина с черна леща

Топла и сгряваща
Източник: Бон Апети
Дата: 26.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 глава целина (800 г)
200 г черна леща (белуга)
40 г краве масло
1,8 л зеленчуков бульон
3 скилидки чесън
2 глави лук
1 корен пащърнак
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1/2 ч. л. зелен пипер на зърна
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Супа от целина с черна леща
Лещата се вари във вода, заедно с две наситнени скилидки чесън, докато омекне, но запази формата си. Охлажда се и се отцежда.
2
Супа от целина с черна леща 2
Целината, лукът и пащърнакът се почистват и се нарязват на кубчета, а останалият чесън се наситнява. Зеленчуците се запържват в сгорещеното масло.
3
Супа от целина с черна леща 3
Когато омекнат леко, към тях се слагат целите клонки мащерка и дафиновите листа. Налива се бульонът, посолява се и се оставят да се готвят, докато напълно омекнат.
4
Супа от целина с черна леща 4
Дафиновите листа и клонките мащерка се отстраняват. Супата се пюрира.
5
Супа от целина с черна леща 5
Изсипва се лещата и се готви още около 5 минути.
6
Супа от целина с черна леща 6
Зеленият пипер се счуква в хаванче. Супата се поръсва със зеления пипер.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

29.03.2020
Невероятен вкус! Сложих морков вместо пащърнак и също стана хубаво. Цветът на супата ми стана леко кафяв понеже част от водата от лещата се смеси със супата.
1.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2017
Хареса ми наличието на целина. Аз доста често слагам кубчета от целина в супи. Придават нов нюанс на вече познатите аромати. Комбинацията от чесън, пащърнак, мащерка, лаврови листа и зелен пипер е изкушение за вкусовите рецептори на езика. М-м-м-м...)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: