Торта „Карпатка“ с боровинки

Дата: 23.02.2018
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
125 г краве масло
125 г брашно
240 мл прясно мляко
5 яйца
1 с. л. захар (+ за поръсване)
1 щипка сол
за крема:
750 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
180 г захар
80 г царевично нишесте
60 г краве масло
30 мл коняк
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
за боровинките:
200 г замразени боровинки
100 г захар
2 с. л. лимонов сок
1 с. л. царевично нишесте
пудра захар за поръсване
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Торта „Карпатка“ с боровинкиВ касерола се загряват маслото, млякото, захарта и солта за тестото.
2
Торта „Карпатка“ с боровинки 2Когато сместа кипне, се прибавя брашното и се бърка непрекъснато, докато се образува топка тесто, която се отлепва от страните на съда.
3
Торта „Карпатка“ с боровинки 3Охлажда се леко, слага се в купата на миксер и се разбива. Едно по едно към тестото се чукват яйцата, при непрекъснато разбиване.
4
Торта „Карпатка“ с боровинки 4Готовото парено тестото се разпределя в две форми, застлани с пергаментова хартия с диаметър 26 см, заравнява се и се поръсва със захар.
5
Торта „Карпатка“ с боровинки 5Пекат се около 18 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, като фурната не бива да се отваря. Готовите блатове се охлаждат.
6
Торта „Карпатка“ с боровинки 6Боровинките, захарта и лимоновият сок се готвят около 10 минути на умерен огън.
7
Торта „Карпатка“ с боровинки 7Нишестето се размива в 60 мл студена вода, разбърква се с боровинките и сместа се оставя да се охлади, покрита с фолио, за да не хваща кора.
8
Торта „Карпатка“ с боровинки 8Млякото за крема се загрява със захарта, отделените семенца от разполовената шушулка ванилия, както и самата шушулка.
9
Торта „Карпатка“ с боровинки 9Жълтъците се разбъркват с нишестето, налива се конякът и отново се разбърква.
10
Торта „Карпатка“ с боровинки 10Темперират се с малко от топлото прясно мляко.
11
Торта „Карпатка“ с боровинки 11Шушулката ванилия се отстранява, а жълтъците се изливат в съда при горещото мляко и се бърка, докато се получи гъст крем.
12
Торта „Карпатка“ с боровинки 12Отстранява се от котлона и се смесва с маслото, бърка се, докато се разтопи. Кремът се охлажда, покрит с прозрачно фолио, за да не хваща кора и се прибира в хладилник за поне 1 час.
13
Торта „Карпатка“ с боровинки 13Сметаната се разбива много добре.
14
Торта „Карпатка“ с боровинки 14Охладеният крем се разбива добре и се смесва внимателно със сметаната.
15
Торта „Карпатка“ с боровинки 15Върху единият блат се слага половината от крема, следва боровинки, втората част от крема и блат.
16
Торта „Карпатка“ с боровинки 16Тортата се оставя в хладилник за 4–6 часа, за да стегне.
17
Торта „Карпатка“ с боровинки 17Поръсва се с пудра захар и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

05.04.2020
Страхотна торта се получи...хареса се на всички ....много лека и приятна на вкус!
6.
Изпрати
лично съобщение

02.11.2019
Правих сладкиша в правоъгълна форма (2 еднакви алум. форми за еднократна употреба - пак с хартия). Най-отгоре сложих допълнително сметанов сняг - тук-таме небрежно вместо пудра захар. Освен това, вместо боровинки могат да се ползват филетирани портокали или мандарини (ще пробвам и с киви скоро). Става много ефектно!
5.
Изпрати
лично съобщение

06.08.2018
Тортата е направо неописуема на вкус!!! Невероятна е! Единствено бих добавила още една лъжица нишесте към крема.
4.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2018
Благодаря, че сте коригирали точните пропорции на рецептата! Поздрави! Румяна
3.
Изпрати
лично съобщение

04.03.2018
Румяна, в крема няма сол, слага се само 1 щипка в сместа за тестото.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


148 ДУШИ ОНЛАЙН
Елза Маламова се регистрира в сайта.
Nathalie Marcenkova коментира рецептата Пица „Маргарита“
Maria Stoykova се регистрира в сайта.
Маргарита Първанова се регистрира в сайта.
SuperMag коментира рецептата Лешников кекс
SuperMag коментира рецептата Свинско с патладжани
SuperMag коментира рецептата Кръмбъл с ягоди и бадеми
SuperMag коментира рецептата Малинов крем
SuperMag коментира рецептата Фритата „Капрезе“
SuperMag коментира рецептата Билков омлет със сирене
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта