Торта „Карпатка“ с боровинки

Изкусителен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 23.02.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
125 г краве масло
125 г брашно
240 мл прясно мляко
5 яйца
1 с. л. захар (+ за поръсване)
1 щипка сол

за крема:
750 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
180 г захар
80 г царевично нишесте
60 г краве масло
30 мл коняк
4 жълтъка
1 шушулка ванилия

за боровинките:
200 г замразени боровинки
100 г захар
2 с. л. лимонов сок
1 с. л. царевично нишесте
пудра захар за поръсване

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Торта „Карпатка“ с боровинки
В касерола се загряват маслото, млякото, захарта и солта за тестото.
2
Торта „Карпатка“ с боровинки 2
Когато сместа кипне, се прибавя брашното и се бърка непрекъснато, докато се образува топка тесто, която се отлепва от страните на съда.
3
Торта „Карпатка“ с боровинки 3
Охлажда се леко, слага се в купата на миксер и се разбива. Едно по едно към тестото се чукват яйцата, при непрекъснато разбиване.
4
Торта „Карпатка“ с боровинки 4
Готовото парено тестото се разпределя в две форми, застлани с пергаментова хартия с диаметър 26 см, заравнява се и се поръсва със захар.
5
Торта „Карпатка“ с боровинки 5
Пекат се около 18 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, като фурната не бива да се отваря. Готовите блатове се охлаждат.
6
Торта „Карпатка“ с боровинки 6
Боровинките, захарта и лимоновият сок се готвят около 10 минути на умерен огън.
7
Торта „Карпатка“ с боровинки 7
Нишестето се размива в 60 мл студена вода, разбърква се с боровинките и сместа се оставя да се охлади, покрита с фолио, за да не хваща кора.
8
Торта „Карпатка“ с боровинки 8
Млякото за крема се загрява със захарта, отделените семенца от разполовената шушулка ванилия, както и самата шушулка.
9
Торта „Карпатка“ с боровинки 9
Жълтъците се разбъркват с нишестето, налива се конякът и отново се разбърква.
10
Торта „Карпатка“ с боровинки 10
Темперират се с малко от топлото прясно мляко.
11
Торта „Карпатка“ с боровинки 11
Шушулката ванилия се отстранява, а жълтъците се изливат в съда при горещото мляко и се бърка, докато се получи гъст крем.
12
Торта „Карпатка“ с боровинки 12
Отстранява се от котлона и се смесва с маслото, бърка се, докато се разтопи. Кремът се охлажда, покрит с прозрачно фолио, за да не хваща кора и се прибира в хладилник за поне 1 час.
13
Торта „Карпатка“ с боровинки 13
Сметаната се разбива много добре.
14
Торта „Карпатка“ с боровинки 14
Охладеният крем се разбива добре и се смесва внимателно със сметаната.
15
Торта „Карпатка“ с боровинки 15
Върху единият блат се слага половината от крема, следва боровинки, втората част от крема и блат.
16
Торта „Карпатка“ с боровинки 16
Тортата се оставя в хладилник за 4–6 часа, за да стегне.
17
Торта „Карпатка“ с боровинки 17
Поръсва се с пудра захар и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

05.04.2020
Страхотна торта се получи...хареса се на всички ....много лека и приятна на вкус!
6.
Изпрати
лично съобщение

02.11.2019
Правих сладкиша в правоъгълна форма (2 еднакви алум. форми за еднократна употреба - пак с хартия). Най-отгоре сложих допълнително сметанов сняг - тук-таме небрежно вместо пудра захар. Освен това, вместо боровинки могат да се ползват филетирани портокали или мандарини (ще пробвам и с киви скоро). Става много ефектно!
5.
Изпрати
лично съобщение

06.08.2018
Тортата е направо неописуема на вкус!!! Невероятна е! Единствено бих добавила още една лъжица нишесте към крема.
4.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2018
Благодаря, че сте коригирали точните пропорции на рецептата! Поздрави! Румяна
3.
Изпрати
лично съобщение

04.03.2018
Румяна, в крема няма сол, слага се само 1 щипка в сместа за тестото.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
Александра Герасимова се регистрира в сайта.
zenata коментира рецептата Торта с бадеми и кайсии
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: