Екмек

Дата: 13.10.2011
Източник: Бон Апети
Екмек
 
Необходими продукти:
500 г брашно
200 мл прясно мляко
1 яйце
1 пакетче суха мая
4 с. л. зехтин
1 щипка захар
1 щипка сол
сусам за поръсване
зехтин за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
Екмек
Брашното и солта се пресяват в купа.


2
Екмек 2
Маята се разтваря в затопленото мляко и към нея се добавят захарта и 2 с. л. от зехтина. Оставя се за 10–12 минути да шупне.


3
Екмек 3
В брашното се прави кладенче и се изсипва сместа с млякото. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се в намазана със зехтин купа, покрито с фолио, да втаса на топло, докато удвои обема си.


4
Екмек 4
След това се се премесва с останалия зехтин и се разделя на 4 топки.


5
Екмек 5
Оформят се дълги фитили, разделят се на две, леко се разточват така че да стане дълъг плосък хляб, слагат се в 2 тави върху хартия за печене, покриват се с фолио за свежо съхранение и отново се оставят да втасат.


6
Екмек 6
Накрая се намазват с разбитото яйце и се поръсват със сусам. Хлябът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто за 15 минути. Когато се извадят, се мажат със зехтин и се поднасят.


 


Съвети:

За да спестите време, може да сложите тестото да втасва във фурна на 60 градуса.

Ако тестото не е достатъчно меко, може да добавите още топло мляко – около 50 мл .

Формата на хлебчетата също зависи от вас, може да ги направите по-широки, по-тесни, по-къси или по-дълги.



Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2014
Много сполучлива рецепта за ценители!
5.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Много хубави хлебчета.
4.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
За да се надигне леко, трябва добре да втаса. Но идеята тук е да има хрупкава кора, а не да бухне като погача :) Успех в месенето!
3.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Аз предварително сложих мляко повече,така както беше записано в рецептата,от брашното дори ми остана,защото иначе щеше да е прекалено твърдо,за солта сте прави,но въпреки всичко моят хляб беше като една коричка,докато вашия е дори надигнат.Купих си нова мая и ще го пробвам отново.!:)
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Тестото тук наистина е по-твърдо, но можете да увеличите количеството на млякото със 70-100 мл и да добавите сол по ваш вкус - 1 ч. л. ще е достатъчна, все пак не е добре хлябът да е много солен.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта