Феерия от цветове

Дата: 15.05.2010
Източник: Бон Апети
Феерия от цветове
 
Необходими продукти:
1 голям морков
1 глава цвекло
1 стрък лук
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус
олио за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
Феерия от цветовеОт моркова се използва по-дебелата част, като трябва да е дълга 6–7 см. Почиства се добре.

2
Феерия от цветове 2Разрязва се по дължина на парчета с дебелина 3 мм.
3
Феерия от цветове 3От всяко парче се оформя листо, като се започва от по-широката към по-тънката страна на моркова.
4
Феерия от цветове 4Изрязва се от едната страна, след това се обръща на 180 градуса и се изрязва отново.
5
Феерия от цветове 5Почистват се краищата му, за да няма ръбове.
6
Феерия от цветове 6Прави се двоен разрез в средата под формата на S.
7
Феерия от цветове 7От двете страни на S-образния разрез се правят малки прорези под формата на листенца, които да наподобяват жилките на листото.
8
Феерия от цветове 8Отстрани се правят триъгълни прорези, които да имитират назъбването на листенцето, като следват вътрешните прорези, след това се поставя във вода с лимоновия сок. По същия начин се изрязва цвеклото, но при него готовите листенца не се слагат във вода с лимон, а със сол и преди да се поднесат, се намазват с олио, за да не засъхват.
9
Феерия от цветове 9Лукът се почиства – бялата част се отстранява и се изрязва колкото дланта. Листата му се режат на две по ширина, като се оставят цели само вътрешните пера. Изрязаните пера се запазват (от тях се правят цветя). Листата се разполовяват: започва се от вътрешната страна, като се придържа, за да са равномерни. Ножът се обръща откъм нережещата страна и разполовените листа се накъдрят като панделки. Бялата част на лука се изрязва под наклон. След това се поставя в лимоновата вода за около 30 минути, за да се донакъдри. От изрязаната бяла част се прави цвете, като тя се разрязва, както режем краставицата за таратор, и отново се слага във водата.
10
Феерия от цветове 10Подреждат се в чинията като цветя или според това какъв ефект се търси.

 

Съвет:

Ако морковът започне да се цепи, трябва да го смените.

 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


109 ДУШИ ОНЛАЙН
Verdjity Ivelinova коментира рецептата Мусака
Диляна Борисова се регистрира в сайта.
melly коментира рецептата Индийска грис халва с ябълки
Елена Стоянова се регистрира в сайта.
Радина Великова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта