Гергьовско агне

Ястие от Ловешко, по-точно от Угърчин. Стафидите в оригиналната рецепта сме заменили със сини сливи
Източник: Бон Апети
Дата: 06.05.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1/4 агне
1 бр. агнешки комплект
150 г дългозърнест ориз
130 г краве масло
100 г спанак (почистен)
80 г сушени сливи (без костилки)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
1 връзка джоджен
1 с. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Гергьовско агне
Всички агнешки дреболии, без черния дроб, се сваряват и се нарязват наситно.
2
Гергьовско агне 2
Черният дроб също се нарязва.
3
Гергьовско агне 3
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 50 г масло. Сипва се оризът, поръсва се с червения пипер, наливат се 400 мл вода и се готви, докато оризът набъбне.
4
Гергьовско агне 4
Добавят се наситнените листа спанак, дреболиите, нарязаните сини сливи, накълцаният джоджен, сол и черен пипер. Разбърква се и след няколко минути се дърпа от огъня.
5
Гергьовско агне 5
С помощта на нож се оформя джоб, който се пълни със сместа и се зашива с конец.
6
Гергьовско агне 6
Агнешкото се маже с останалото масло и се овкусява със сол и черен пипер.
7
Гергьовско агне 7
Поставя се в тава върху решетка, като се налива и около 1 л вода.
8
Гергьовско агне 8
Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 3 часа и половина.
9
Гергьовско агне 9
След това температурата се увеличава на 220 градуса, фолиото се отстранява и месото се запича, докато се зачерви.


Съвети: Ако остане от плънката, се слага в тавата и се пече заедно с агнето. Ако в комплекта има було, с него се покрива плешката.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


171 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: