Лимонов кекс със зехтин

Зехтинът все повече навлиза в сладкарството - в тази класическа рецепта той успешно заменя маслото
Източник: Бон Апети
Дата: 29.06.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч. ч. брашно
3/4 ч. ч. зехтин
3/4 ч. ч. захар
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон
сокът от 1 лимон
пудра захар за поръсване
стафиди за декорация
200 г шоколад
100 мл течна сметана


Начин на приготвяне:
1
Лимонов кекс със зехтин
Белтъците на яйцата се отделят, поръсват се със солта и се разбиват. Малко преди да станат на сняг, се сипва половината захар и разбиването продължава, докато стегнат.
2
Лимонов кекс със зехтин 2
Отделно с миксер се разбиват жълтъците, като в тях постепенно се изсипва останалата захар. Когато се получи пухкав крем, бавно се налива зехтинът, а разбиването продължава.
3
Лимонов кекс със зехтин 3
Щом кремът поеме добре, в него се налива лимоновият сок и продължава да се разбива. Получената смес постепенно се добавя към разбитите белтъци, като се бърка с шпатула.
4
Лимонов кекс със зехтин 4
Брашното се пресява, смесва се с настърганата лимонова кора и с бъркане се прибавя към останалите продукти.
5
Лимонов кекс със зехтин 5
Форма с диаметър 24 см и с отделящо се дъно се покрива с хартия за печене, която се намазнява със зехтин. Вътре се излива получената смес и се поръсва с 2 ч. л. захар.
6
Лимонов кекс със зехтин 6
Кексът се поставя в предварително загрята на 150-160 градуса фурна и се пече около 40-45 минути. След това се изважда и се оставя да се охлади.
7
Лимонов кекс със зехтин 7
Течната сметана се налива в малка тенджера, загрява се и щом кипне, в нея се начупва шоколадът. След като шоколадът се разтопи, ганашът се сваля от котлона.
8
Лимонов кекс със зехтин 8
При сервиране всяко парче кекс се полива с топлия ганаш, поръсва се с пудра захар и се украсява със стафиди.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: