Традиционна шкембе чорба

Дата: 15.03.2010
Източник: Бон Апети
Традиционна шкембе чорба
 
Необходими продукти:
1 кг шкембе (телешко или свинско)
1 телешки кокал
50 г краве масло
50 мл олио
1 с. л. червен пипер
1 л прясно мляко
1 ч. л. сол
5 скилидки чесън
1 к. ч. винен оцет
 

Начин на приготвяне:
1
Шкембето се почиства и измива. В тенджера под налягане се поставят телешкият кокал и шкембето, след което се заливат с вода и се оставят да се варят 50–60 минути.* Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.

2
В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява. Накрая се прибавя и нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.
3
В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът. Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.
 
Съвет:
Много е важно червеният пипер да не се пържи, а веднага да се разреди с млякото и бульона. Пърженият червен пипер вгорчава вкуса на чорбата и дразни лигавицата на стомаха.
 
* В обикновена тенджера варенето трае 2–3 часа.

Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
ии си забравих снимката..
5.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
Получи се добре.
4.
Изпрати
лично съобщение

30.05.2016
Аз направих чорбата с телешко охладено шкембе. Запържих 3 сурни лъжици брашно 3 кафени червен пипер, добавих прясното мляко, после бульона с шкембето и резултата е на лице, страхотна чорба :)
3.
Изпрати
лично съобщение

20.10.2015
ще го пробвам
2.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2014
винаги се получава страхотна чорба
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


265 ДУШИ ОНЛАЙН
Росица коментира рецептата Постни мекици
Яница Василева се регистрира в сайта.
Златка Техова се регистрира в сайта.
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта