Вечната класика...


0
63565

Нуждаем ли се от късмет, успех и благополучие, често си пожелаваме, да ни върви по мед и масло. Дали обаче се замисляме, че всъщност това важи в еднаква степен и за начина ни на хранене, когато на трапезата ни присъства маслото. Или иначе казано, наясно ли сме, колко важна роля за доброто ни здраве и пълноценното ни балансирано хранене играе участието на маслото в ежедневното ни меню.

Има нещо в маслото
От хилядолетия насам маслото е важна съставна част и естествена основа на човешкото хранене. Човешкият организъм се нуждае от много от веществата, които се съдържат в маслото. Неговите разтворими в мазнини витамини A, E и Д го превръщат в ценен източник на енергия. Витамините, минералите и микроелементите, съдържащи се в маслото ни осигуряват оптимална жизненост, сила и работоспособност, а също така спомагат и за укрепване на имунната ни система. Достатъчно причини, да включим трайно и постоянно този изключително чист и лесно усвояем продукт в ежедевното ни меню.  

Откривател – неизвестен!
Маслото е създадено случайно преди около 8000 години от пътуващи пастири, които пренасяли краве мляко в големи съдове на дълги разстояния. Вследствие на продължителното клатене на млякото се отделя каймак, от който в последствие започва да се произвежда масло. Поради факта, че е нетраен продукт, който лесно и бързо се разваля, през Средновековието, маслото е присъствало предимно на трапезата на богаташите и е било поднасяно като вид деликатес, заместващ десерта. Едва към края на 18-ти и началото на 19-ти век, маслото започва да се използва и за готвене.

Модерните методи за производство
на масло се появяват и започват да се развиват в началото на 20-ти век. Чистотата и качеството на млякото в голяма степен определят и качеството на маслото. Масло може да се получи само и единствено от каймака, извлечен от кравето мляко, като за направата на един килограм масло са необходими 22 литра мляко. Концепцията при производството на масло е проста. Най-напред  каймакът трябва да се избие, докато мастните топчици се агломерират в малки жълти зрънца. После тези зрънца се смесват, до получаване на гладка консистенция. В наши дни всички тези процеси са изцяло механизирани, като маслото продължава да се произвежда без добавени продукти от какъвто и да е тип, при съблюдаване на строги санитарни условия.

Традиция, посветена на аромата
Френското масло с марка Elle&Vire се произвежда по традиционна технология от грижливо бити селектирани каймаци. Процесът е механизиран и е обект на строг мониторинг под внимателния поглед на специалистите по млечни продукти, които се грижат и следят за постигане на традиционните, автентични качества на битото масло. „Биенето" е най-естественият начин за обработване на каймака, и то толкова бавно, че да не се наруши нивото на масленост. Резултатът е истинско масло с още по-наситен и автентичен аромат и вкус.

От всяко масло френска кухня не става
Истинското масло трябва да притежава най-малко 82% масленост, максимум 2%  немаслено сухо вещество (лактоза, млечна киселина, протеини) и максимум 16% вода. Търговският термин „масло” е защитен в целия Европейски съюз.

Идеалното допълнение
Кои са трите основни продукта във френската кухня? Масло, масло и пак масло. Може да се каже, че маслото „докосва” ястията по един особено деликатен начин и им придава много специална фина нотка. То успешно подсилва и обогатява вкуса на зеленчуци и различни видове сосове и разгръща по специфичен начин аромата на месото. Печенето на изкусителни сладкиши и приготвянето на плодови пити, пайове и маслени кремове днес вече са немислими без участието на маслото.

Pinterest
Коментари (0)Denitsa Stoyanova се регистрира в сайта.
Елеонора Иванова се регистрира в сайта.
Ruslan Dimov коментира рецептата Мусака
Pervin Mustantikova се регистрира в сайта.
Пантофка Кристална се регистрира в сайта.
Velislava Ilieva се регистрира в сайта.
Svetoslav Stoyanov се регистрира в сайта.
TE коментира рецептата Пържени яйца с млечен сос
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта