Гръцки козунак

Дата: 13.04.2012
Източник: Бон Апети
Гръцки козунак
 
Необходими продукти:
1 кг брашно за козунаци
7 пакетчета суха мая (от 7 г)
2 пръчки канела
4 яйца
200 г захар
250 мл прясно мляко
1/2 ч. л. мастикс
150 г краве масло
3 сварени и боядисани яйца (червени)
1 жълтък за намазване
брашно за поръсване на плота
олио за тавата
сусам и филирани бадеми за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Гръцки козунак
Маята се разтваря в половината от затопленото мляко и се поръсва с малко брашно. Оставя се да шупне.

 


2
Гръцки козунак 2
Маслото и останалото мляко се загряват в касерола, докато маслото се разтопи. Оставят  се да се охладят.

 


3
Гръцки козунак 3
Пръчките канела се заливат с 1 ч. ч. вода и се варят на умерен огън за около 5 минути. След това се отстраняват и течността се оставя да се охлади.

 


4
Гръцки козунак 4
В купа (или на плот) се смесват пресятото брашно, мастикс – счукан в хаванче, шупналата мая, маслото и млякото и водата, в която е била канелата.

 


5
Гръцки козунак 5
Яйцата се разбиват леко със захарта и се прибавят при  другите съставки. Замесва се меко тесто, което се оставя да почине на топло за около 1 час (удвоява обема си).

 


6
Гръцки козунак 6
Когато тестото е готово се разделя на 3 части. Оформят се дълги фитили, които се сгъват надве през средата и после се усукват.

 

 


7
Гръцки козунак 7
После се завиват като венец.

 


8
Гръцки козунак 8
Поставят се в намазана с олио тава.  Отгоре се намазват с жълтък, разтворен в малко вода. Поръсва се със сусам и филирани бадеми. Оставят се да починат за 15 минути и после в центъра се слага по едно червено яйце.

 


9
Гръцки козунак 9
След това се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 35–45 минути. Преди да се разрежат, се оставят да се охладят.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

11.04.2015
Аз я направих без канелата и мастиката. За половин доза с половината продукти станаха два разкошни козунака.
2.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2014
Да, Йоана, така е, маята не е малко - това е автентична гръцка рецепта и вкусът на козунаците е специфичен. Ако желаеш, можеш да намалиш количеството на маята, по твой вкус.
1.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2014
Маята не е ли много?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта