Калмари по сицилиански

Средиземноморска комбинация от вкусове и аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 27.07.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 средно големи туби от калмари (почистени)
4 с. л. зехтин
5 филии хляб
50 г тъмни стафиди
6 филета аншоа
2 скилидки чесън
1 ч. л. риган
4 стръка магданоз (+ за сервиране)
100 г сирене „Пекорино“
сол и черен пипер на вкус

за соса:
400 г домати
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 щипка захар
1 щипка риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Калмари по сицилиански
Стафидите се накисват във вода и когато набъбнат, се отцеждат.
2
Калмари по сицилиански 2
Хлябът се смила на трохи и се запича в сух тиган до златисто.
3
Калмари по сицилиански 3
Чесънът и аншоата се наситняват и се запържват в 2 с.л. зехтин.
4
Калмари по сицилиански 4
Добавят се стафидите и трохите.
5
Калмари по сицилиански 5
Щом леко се запържат, се поръсват магданозът и риганът, разбърква се и сместа се дърпа от огъня.
6
Калмари по сицилиански 6
Прибавя се настърганото сирене и се разбърква.
7
Калмари по сицилиански 7
Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки за зъби.
8
Калмари по сицилиански 8
Запържват се в останалия зехтин от всяка страна по 3–4 минути и се изваждат.
9
Калмари по сицилиански 9
В същия съд се запържват нарязаните наситно лук и чесън. Наливат се доматите и се готвят две–три минути.
10
Калмари по сицилиански 10
Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар.
11
Калмари по сицилиански 11
Връщат се калмарите, готвят се още минута–две, като се обръщат.
12
Калмари по сицилиански 12
Нарязват се и се сирвират със соса, поръсени с накълцан магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

20.12.2020
Малко е странна комбинацията на ароматите и вкусовете на риба с овче сирене, прекалено силни са и може би рецептата ще се хареса на любителите на по-изразени вкусове. Калмарите стават по-скоро като сварени и не ми допаднаха особено, но пък плънката е интересна на вкус.
1.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2016
Рецептата е страхотна. Може и по малко аншоа да се сложи, защото се губят другите вкусове.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: