Кюфтета от леща с лимоново песто

Дата: 25.11.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г кафява леща
200 г краве сирене
1 скилидка чесън
1/2 връзка копър
1 ½ ч. л. сминдух
1 ч. л. кимион
2 яйца
4 филии бял хляб
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
зехтин за поливане
за пестото:
2 връзки магданоз
2 лимона
140 мл зехтин „Екстра върджин“
30 г печени бадеми
30 г сирене „Грана падано“
1 скилидка чесън
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Кюфтета от леща с лимоново песто Лещата се сварява, без да се посолява. Когато е напълно готова, се отцежда и се полива със студена вода. Оставя се хубаво да се отцеди и да се охлади. В купа се смесват чесънът стрит на паста с малко сол, наситненият копър, сминдухът, кимионът, яйцата, зехтинът и се разбърква добре.
2
Кюфтета от леща с лимоново песто  2Хлябът се смила в блендер.
3
Кюфтета от леща с лимоново песто  3Лещата се пасира и се добавя към горната смес заедно с 6 с. л. хлебни трохи. Овкусява се със сол и черен пипер, слага се натрошеното сирене и сместа се оставя 30 минути да се охлади.
4
Кюфтета от леща с лимоново песто  4От пюрето от леща се оформят кръгли кюфтета, които се овалват в останалите хлебните трохи и се поставят в плитка тава с пергаментова хартия. Поливат се със зехтин, пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути и след това леко се охлаждат.
5
Кюфтета от леща с лимоново песто  5Приготвя се пестото като в купата на пасатора се смесват магданозът без дръжките, кората от двата лимона, сокът от единия, скилидката чесън, настърганото сирене „Грана падано“, бадемите, зехтинът и сол на вкус. Всичко се пасира.
6
Кюфтета от леща с лимоново песто  6Готовите кюфтета се сервират със студения сос.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2014
Страшно вкусни са, имаха голям успех. Харесаха ги дори хора, които не обичат леща. Самите кюфтенца стават малко сухи, обаче пестото компенсира това идеално. Нямах \"Грана падано\" и сложих кашкавал, но въпреки това стана чудесно, може спокойно да се маже на филийка и без кюфтенцата :)
4.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2013
Много ми харесаха като идея,но за съжаление в готов вариант нещо не ми допаднаха,бяха изключително сухи!
3.
Изпрати
лично съобщение

17.10.2014
Валентина, можеш да замениш сиренето Грана падано с Пармезан. Ако желаеш, може да не използваш сирене, но тогава вероятно ще се наложи да сложиш още малко бадеми, за да постигнеш желаната консистенция.
2.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2014
Здравейте. С какво мога да заменя сиренето Грана падано? Благодаря
1.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2014
кюфтетата станаха много вкусни, много различни вкусови качества. СУПЕР СА
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


153 ДУШИ ОНЛАЙН
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
Кремена коментира рецептата „Вита“ торта
Blue сготви Миш-маш
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта