Козунак

Дата: 13.04.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон
 

Начин на приготвяне:
1
КозунакМаята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне.
2
Козунак 2Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива.
3
Козунак 3Налива се ромът и се разбива.
4
Козунак 4Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.
5
Козунак 5Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.
6
Козунак 6Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.
7
Козунак 7След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.
8
Козунак 8Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.
9
Козунак 9Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.
10
Козунак 10Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

09.06.2017
Страхотен козунак! Много пухкав и вкусен! А точната рецепта го прави лесен за приготвяне в машина за хляб. Моят вариант е с добавка розов локум. Направих фитили, пълни с локум и навих на розички! Бон апети!
12.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2017
Вкусно!
11.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2017
Стана много вкусен.
10.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2017
Доника, количеството на посочените продукти е коректно.
9.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2017
получи се мек и пухкав.Може би най- добрия ми козунак досега.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


107 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariq Atanasova коментира рецептата Яхния от патладжани
Galina Valentinova публикува рецептата Салата от карфиол
Слав публикува рецептата Ванилови палачинки
Слав публикува рецептата Гъбена крем супа с картофи
Gabriela Komitova се регистрира в сайта.
Kemale Hesenova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта