Козунак

Дата: 13.04.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
КозунакМаята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне.
2
Козунак 2Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива.
3
Козунак 3Налива се ромът и се разбива.
4
Козунак 4Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.
5
Козунак 5Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.
6
Козунак 6Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.
7
Козунак 7След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.
8
Козунак 8Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.
9
Козунак 9Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.
10
Козунак 10Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (24)
24.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2019
Страхотни се получиха! Разделих сместа за два козунака като на единия сложих локум и стафиди, а на другия шоколад. Изядоха се на един дъх от цялото семейство
23.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2019
Получи се страхотно!
22.
Изпрати
лично съобщение

23.04.2018
Здравейте, мисля че трябва да се сложи повече суха мая. Вярно е, че едно пакетче е за 500 гр брашно, но в случая имаме доста масло и захар. Аз често правя тази рецепта и слагам по 1,5 пакетчета. А ако правя кифлички или руло /използвам доста локум и мармалад/ слагам по две. Не съм специалист като Лора и Стоян, те вероятно са прави, аз просто се застраховам.
21.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2018
Кремена, за тази рецепта може да използваш 1 пакетче суха мая (около 7- 10 г)
20.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2018
Кристияна, вероятно може, но ние никога не сме пробвали.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


192 ДУШИ ОНЛАЙН
Elena Antonova се регистрира в сайта.
Емилия коментира рецептата Картофен шмарн
Marina Gineva коментира рецептата Сконс със сирене
Milena Petrova се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Крем супа от тиква
Evgeni Radev се регистрира в сайта.
Svetlana Stoqnova публикува рецептата Малки щрудели
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта