Тутманик
Лора и Стоян
500 г брашно за козунаци 150 г захар (+ за поръсване) 100 г краве масло (+ за намазване) 30 г прясна мая 10 г бурбонска ванилова захар 250 мл прясно мляко 3 яйца 1 с. л. тъмен ром 1/2 ч. л. сол кората от 1 лимон |
1 | Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. | |
2 | Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. | |
3 | Налива се ромът и се разбива. | |
4 | Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. | |
5 | Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. | |
6 | Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. | |
7 | След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат. | |
8 | Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. | |
9 | Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. | |
10 | Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути. |
33. |
Изпрати
лично съобщение |
20.04.2020 Това е първият козунак ,който правя по принцип и ползвах вашата рецепта. Стана много хубав, доволна съм.
| ![]() |
32. |
Изпрати
лично съобщение |
20.04.2020 Вкусно
| ![]() |
31. |
Изпрати
лично съобщение |
18.04.2020 Благодаря ви! С всяка ваша рецепта имам винаги отличен резултат.
| ![]() |
30. |
Изпрати
лично съобщение |
17.04.2020 Получи се невероятен козунак! Благодаря за рецептата! Весели празници!
| ![]() |
29. |
Изпрати
лично съобщение |
17.04.2020 Страхотен козунак!!!!
| ![]() |
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...
„Черешките” в прясно състояние се използват дори за украса на десерти — някои от сортовете...
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...