Ръжено пшеничен хляб

Ароматен и много вкусен
Източник: Бон Апети
Дата: 01.02.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за предварителното тесто:
200 г брашно
50 г ръжено брашно
1 пакетче суха мая
2 с. л. мед

за основното тесто:
180 г бяло брашно (+ за поръсване)
300 г ръжено брашно
2 с. л. ким
2 с. л. зехтин
1 1/2 ч. л. сол
1 белтък
грис от твърда пшеница (семолина) за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Ръжено пшеничен хляб
За предварителното тесто в купа се смесват двата вида брашно, 500 мл топла вода, маята и медът. Разбърква се добре, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за около 2 часа.
2
Ръжено пшеничен хляб 2
Към него се добавят бялото и ръженото брашно за основното тесто, кимът, зехтинът и солта, и се меси продължително време. Трябва да се получи меко, лепкаво тесто. Ако е нужно, докато се меси, се поръсва с брашно. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 3 часа.
3
Ръжено пшеничен хляб 3
Тестото се разделя на две части. Върху плот, поръсен с грис от твърда пшеница се оформят 2 хляба. Слагат се в тава и се оставят да втасат за около час.
4
Ръжено пшеничен хляб 4
След това се намазват с разбития белтък, а по повърхността им се правят недълбоки прорези.
5
Ръжено пшеничен хляб 5
Фурната се загрява на 220 градуса с вентилатор, а за да се образува пара, на дъното се поставя тава с вода и камъни.
6
Ръжено пшеничен хляб 6
Хлябът се пече 10 минути, докато стане с кафява коричка, след това температурата се намалява на 180 градуса с вентилатор и се допича за още около 30 минути.
7
Ръжено пшеничен хляб 7
Охлажда се.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2016
Това ми се получи
4.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2016
За пръв път направих ръжен хляб и беше много успешно , благодарение на вас . Хубаво е че ви има
3.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
2.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
1.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: