Сарма кебап
Лора и Стоян
1/4 агне 1 бр. агнешки комплект 150 г дългозърнест ориз 130 г краве масло 100 г спанак (почистен) 80 г сушени сливи (без костилки) 1 връзка пресен чесън 1 връзка пресен лук 1 връзка джоджен 1 с. л. пушен червен пипер сол и черен пипер на вкус |
1 | ![]() | Всички агнешки дреболии, без черния дроб, се сваряват и се нарязват наситно. |
2 | ![]() | Черният дроб също се нарязва. |
3 | ![]() | Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 50 г масло. Сипва се оризът, поръсва се с червения пипер, наливат се 400 мл вода и се готви, докато оризът набъбне. |
4 | ![]() | Добавят се наситнените листа спанак, дреболиите, нарязаните сини сливи, накълцаният джоджен, сол и черен пипер. Разбърква се и след няколко минути се дърпа от огъня. |
5 | ![]() | С помощта на нож се оформя джоб, който се пълни със сместа и се зашива с конец. |
6 | ![]() | Агнешкото се маже с останалото масло и се овкусява със сол и черен пипер. |
7 | ![]() | Поставя се в тава върху решетка, като се налива и около 1 л вода. |
8 | ![]() | Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 3 часа и половина. |
9 | ![]() | След това температурата се увеличава на 220 градуса, фолиото се отстранява и месото се запича, докато се зачерви.
Съвети: Ако остане от плънката, се слага в тавата и се пече заедно с агнето. Ако в комплекта има було, с него се покрива плешката. |
В навечерието сме на най-чаканите, най-магичните и най-вълнуващи празници в годината - Бъдни вечер, Коледа...
Дори и най-изобретателните кулинари понякога имат нужда от идеи за бърза семейна вечеря или пък...
Зашеметяващи са сергиите по пазарите през есента! Претрупани от свежи сезонни плодове и зеленчуци, те...
Първите пожълтели листа вече са факт. Все още е слънчево, но всички добре знаем, че...
Всеки има различна причина да обича лятото повече от другите сезони - морето, ваканцията, планината,...