Пита

Дата: 18.02.2016
Източник: Мария
ТИТЛА: Чирак
ПитаПитаПитаПитаПита
 
Необходими продукти:
за тестото:
750 г брашно
250 мл топло прясно мляко (+ 50 мл за намазване)
125 г краве масло (+ 100 г за намазване)
2 яйца (+ 1 жълтък за намазване)
1 пакетче суха мая (15 г)
2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
за поръсване:
сусам
маково семе
 

Начин на приготвяне:
1
В купа сложете солта и захарта. Добавете част от брашното, маята, двете яйца, маслото и 250 мл топло прясно мляко. Разбъркайте, като прибавяте брашно, докато се получи меко и еластично тесто, което не се лепи по пръстите. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса за около 1 час на топло.
2
Когато втаса, разделете тестото на две равни части. Разделете едната част на 5 еднакви по големина топчета, всяко от които се разточва на пет кръгли листа. Намазваме първият лист разточено тесто с разтопено масло и наслагваме отгоре следващите три листа, като между тях също мажем с масло. Накрая слагаме петия лист тесто (без да го мажем с масо), с който покриваме добре останалите четири листа отстрани. Много внимателно правим 4 разреза с нож, след което обръщаме всяко парче (както е на снимката).
3
Отрежете около 1/4 от останалото тесто и оформете парчето като топче - това ще бъде центъра на слънчогледовата питка. Оставете парчето настрана, покрито с кърпа, за да втаса.
4
Останалата част от второто парче тесто разделяме отново на 5 еднакви топчета, които разточваме на по-малки кръгове. По същият начин нареждаме кръговете един върху друг, като намазваме помежду им с разтопено масло.
5
Поставете така подредените листа за малкия венец в тавата - в средата на големия венец. По външния ръб на малкия венец правим 4 разреза с нож, така че получените листенца да могат да бъдат обърнати навън, между листата на големия венец. В центъра на двата получени венеца поставяме топчето тесто, което оставихме за център.
6
Покриваме питата с кърпа и я оставяме да втаса още веднъж за 30 минути. След това я намазваме със смес от 1 жълтък и 50 мл прясно мляко. Поръсваме средата с маково семе, а листата - със сусам. Печем около 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като проверяваме с клечка за зъби.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

16.08.2016
Моята пита...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


362 ДУШИ ОНЛАЙН
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
Bedriya Arif се регистрира в сайта.
Стела Костадинова се регистрира в сайта.
Doncho Donchev се регистрира в сайта.
Георги Георгиев се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта