Великденски козунак

Дата: 09.04.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
630 г брашно
2 белтъка на стайна температура (+ за намазване)
10 жълтъка
150 г захар (+ за поръсване)
100 г стафиди
125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 щипка сол
125 мл топло прясно мляко
1/2 шушулка ванилия
1/4 кубче мая
50 мл тъмен ром
бадеми за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Великденски козунакМаята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта.
2
Великденски козунак 2Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране.
3
Великденски козунак 3Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса.
4
Великденски козунак 4Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна.
5
Великденски козунак 5Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
6
Великденски козунак 6В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварителното тесто и белтъците.
7
Великденски козунак 7Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли.
8
Великденски козунак 8След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото.
9
Великденски козунак 9Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса.
10
Великденски козунак 10Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават.
11
Великденски козунак 11Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.
12
Великденски козунак 12Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса.
13
Великденски козунак 13След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми.
14
Великденски козунак 14Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.
Подобни рецепти:
Коментари (22)
22.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
:)
21.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2016
Здравейте,за първи път правя козунак и стана невероятен,надминах себе си,неочаквах да стане така добре,благодаря ви
20.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2016
Голяма играчка, но си струваше времето и усилията. Получи се невероятно. Всички, които го опитаха го харесаха много.
19.
Изпрати
лично съобщение

06.07.2015
Ето и моя козунак от Великден тази година.
18.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2015
вкусотия
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


406 ДУШИ ОНЛАЙН
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
Bedriya Arif се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта